روش های تکثیر گیاهان آپارتمانی
زمان مطالعه: 2 دقیقه
تکثیر یعنی ایجاد یک گیاه کامل از گیاه مادری که به روشهای مختلف می توانید آن را انجام دهید. این روش ها در ابعادی که بتوان در خانه انجام شان داد، در کاشت بذر، گرفتن قلمه، استفاده از ساقه زیرزمینی، پاجوش یا پاگیاه و خوابانیدن ساقه خلاصه می شود. گیاهان آپارتمانی اکثرا در فصل بهار و تابستان تکثیر می شوند.
کاشت در من، بذر سبز حوصله
راحتترین روش تکثیر در منزل کشت بذر گیاه مورد نظر است ولی در این روش ساده نیز نکات مهمی را باید در نظر گرفت؛ اول از همه اینکه بذرهایی را تهیه کنید که مدت زیادی از انبار شدنشان نگذشته و قوه نامیه خود را از دست نداده باشند. بعد فضای پرنور با دمای مناسب را برایشان فراهم کنید و آبیاری منظم و اکثراً روزانهشان را هم فراموش نکنید و صدالبته صبر داشته باشید تا دانههای عزیزتان دست سبزشان را از خاک بیرون بیاورند.
قلمه گیری: شاخهای از من، تحفهای برای تو!
روش قلمهگیری اینگونه است که بخشی از گیاه مادر جدا شده و در شرایط ریشهزایی قرار میگیرد. دو نوع از قلمهگیری جوابگوی نیاز خانه است؛ قلمه ساقه و قلمه برگی. برای تهیه قلمه ساقه که معمولترین روش تکثیر در بین گیاهان آپارتمانی است، قسمتی از ساقه را که دارای دو تا چهار جوانه یا گره (حداقل دو جفت برگ از شاخه سالم) است، به طول 7 تا 15 سانتیمتر جدا کنید و در بستر مناسب قرار دهید. برای کشت آنها در خاک حتماً گلدانی را انتخاب کنید که زهکشی مناسب داشته باشد و آب اضافی از طریق سوراخهای انتهایی آن خارج شود. خاک باید بسیار سبک باشد. میتوانید از نسبت یک به دو استفاده کنید؛ یعنی دو واحد ماسه شسته شده یا پرلیت را با یک واحد خاکبرگ یا پیت ماس مخلوط کنید. برای پیشگیری از تولید قارچ، میتوان مقدار کمی پودر قارچکش به آنها اضافه کرد. در ادامه برگهای پایینی قلمه را جدا کرده و قسمت بدون برگ آن را داخل خاک قرار دهید. با انگشتتان خاک اطراف قلمه را فشرده کنید و به آن آب دهید. شما میتوانید قلمه خود را بهسادگی درون مقداری آب قرار دهید؛ البته اگر قلمه زودگیری باشد!
برای قلمهگیری از برگ، برگی سالم را همراه دمبرگش از گیاه جدا کرده و دمبرگ را درون خاک قرار دهید؛ طوری که سطح زیرین پهنک برگ در تماس با خاک با ترکیب گفته شده باشد. برخی از گیاهان را میتوان قلمه نیمهبرگی گرفت. به این صورت که پهنک برگ، برش خورده و در خاک قرار داده میشود تا ریشهدار شود؛ مانند سانسوریا، استرپتوکارپوس و بنفشه آفریقایی. برای این کار جهت برگ را حتما حفظ کنید؛ چون قطعا از سر برگ ریشه رشد نمیکند!
برای قلمه کاکتوس قسمت هوایی را جدا کرده و آن را دو تا سه روز داخل سینی تمیز و در مکانی که هوا جریان ندارد، بگذارید تا آب خود را کمی از دست داده و چروک شود و سپس آن را در ماسه قرار دهید و آبیاری کنید. برای قلمهگیری ساکولنت ها کافی است برگ را جدا کرده و درون ماسه کنار خود گیاه قرار دهید تا ریشهدار شود.
ادامه زندگی به نوعی دیگر
اگر گیاهتان دارای ویژگی تقسیم بوته است، ابتدا آن را در فضایی بدون آفتاب و وزش باد به آهستگی از گلدان خارج کنید. بعد با چاقو یا تیغی تمیز و تیز، بوته را به چند قسمت تقسیم کنید و مطمئن شوید هر بخش دارای ریشه است و میتواند مستقل زندگی کند.
- ۹۹/۰۱/۲۳